ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΩΜΑΤΩΝ

            Οι αρωματικές ομάδες είναι μία σχετικά νέα μέθοδος ταξινόμησης που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία των αρωμάτων.Η μέθοδος αυτή δημιουργήθηκε το 1983 από τον Michael Edwards, σύμβουλο στη βιομηχανία των αρωμάτων,ο οποίος σχεδίασε το δικό του καθεστώς ταξινόμησης των αρωμάτων,αφού εμπνεύστηκε από ένα σεμινάριο.Το νέο καθεστώς δημιουργήθηκε με σκοπό την απλοποίηση,ταξινόμηση και την ονομασία, καθώς και να δείξει τις σχέσεις μεταξύ κάθε επιμέρους κατηγοριών.Αρχικά ταξινόμησε σε 4 κατηγορίες τα μέχρι εκείνης της στιγμής αρώματα τα οποία σχετίζονται μεταξύ τους και δημιουργούν υποκατηγορίες.

             Αν και η αίσθηση της όσφρησης είναι συναισθηματική,τα αρώματα που σας αρέσουν περισσότερο μάλλον θα ανήκουν μόνο σε μία ή δύο κατηγορίες. Κάθε κατηγορία οδηγεί στην επόμενη.Ενα άρωμα Floral γίνεται μαλακό Floral όταν αναμειγνύεται με αφρώδη αλδεΰδή.Τα μαλακά Florals μετατρέπονται σε Floral Oriental προσθέτοντας τις μυρωδιές των ανθών πορτοκαλιάς και γλυκά μπαχαρικά.Παρακάτω θα δείτε τις σημερινές βασικές κατηγορίες-οικογένειες αρωμάτων με τα χαρακτηριστικά τους όπως αυτά κατηγοριοποιήθησαν από την παγκόσμια βιομηχανία των αρωμάτων.Εκτός από τις παρακάτω ομάδες υπάρχουν και άλλες όπως Fruity,Musk,Spisy,Fougere και άλλες,που κυρίως όμως συνοδεύουν τις κύριες ομάδες δημιουργώντας το χαρακτήρα του κάθε αρώματος.

 


 

 

Citrus – Εσπεριδοειδή. Τα εσπεριδοειδή αρώματα είναι παλιά και άφθονα. Οι συνθέσεις τους βασίζονται σε λεμόνι,πορτοκάλι,περγαμόντο,γκρέιπφρουτ ή μανταρίνι.Αρώματα πρωϊνά συνήθως για το Χειμώνα και για όλη την ημέρα για την Ανοιξη,Φθινόπωρο και καλοκαίρι.Συνήθως αντρικά αρώματα αλλά και αρκετά γυναικεία σε συνδιασμό με floral ανάμειξη.

 

 

 

 

 

 

Leather – Δέρμα. Δερμάτινα αρώματα σε διάφορες αναμείξεις,από άνθη,καπνό κλπ,τοποθετούνται σε αυτή την ομάδα.Στα παλιά χρόνια που ο ρουχισμός των ανθρώπων ήταν από τα δέρματα των ζώων κυρίως βοειδή,αρωμάτιζαν με αυτά τα αρώματα το ίδιο το δέρμα προκειμένου να καλυφθεί η δυσάρεστη μυρωδιά του  δέρματος,δεδομένου ότι τα ούρα και τα περιττώματα των ζώων, δημιουργούσαν δυσάρεστες οσμές.Σήμερα όμως τα αρώματα από δέρμα κατέχουν εξέχουσα θέση κυρίως στους άντρες.Φοριούνται κυρίως τον Χειμώνα και πάντα τις βραδινές ώρες.Στα γυναικεία αρώματα με δέρμα τα συναντάμαι με ανάμειξη λουλουδιών και φρούτων.

 

 

 

 

 

 

Floral – Ανθη. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ομάδα αρωμάτων που καλύπτει τις πολυάριθμες εκδόσεις των συνθέσεων με μια floral βάση.Τα περισσότερα αρώματα είτε γυναικεία είτε αντρικά χρησιμοποιούν ως βάση τα άνθη ή περιέχουν άνθη ως δεύτερη επιλογή δημιουργόντας υποκατηγορίες όπως,floral/fruity,floral/woody,floral/musk κλπ.Tα floral αρώματα φοριούνται όλες τις ώρες και όλες τις εποχές.

 

 

 

 

 

Chypre – Κύπρος. Η ομάδα Chypre πήρε το ονομά της φυσικά από την Κύπρο  μετά από το άρωμα Coty Chypre που δημιουργήθηκε το 1917. Αιχμηρές μυρωδιές βασισμένες στην αρμ νία των δρύϊνων βρύων,του λάβδανου του patchouli και του κίτρου.Αρώματα με προσωπικότητα για άντρες και γυναίκες για όλες τις εποχές και όλες τις ώρες.Δημιουργούν υπέροχες συνθέσεις με αναμείξεις από ξύλινες και φρουτώδης μυρωδιές.

 

 

 

 

 

 

 

Woody – Ξύλο. Πολυτελείς συνθέσεις ξυλώδεις νότες στη καρδιά του αρώματος τονίζεται με ξυλώδεις νότες βάσης.Το ζεστό μυστηριώδη σανταλόξυλο το ξηραντήριο ο κέδρος το vetiver και ρητίνες αλλά και γαλήνια εξωτικά είδη συνοδεύονται συνήθως με αρωματικές και εσπεριδοειδής σημειώσεις.Αρώματα για άντρες και γυναίκες για όλες τις εποχές αλλά πάντα μετά την δύση του ηλίου.

 

 

 

 

Aromatic – Αρωματικά. Μία ομάδα με φανατικούς θαυμαστές τους νεαρούς άντρες και όχι μόνο.Φασκόμηλο,δεντρολίβανο κύμινο,λεβάντα,χλόη και πολλά άλλα βότανα.Πικάντικα αρώματα για όλες τις ώρες για όλες τις εποχές κεντρίζουν τους άντρες και τις γυναίκες νεαρής ηλικίας χωρίς αυτό να είναι δέσμευση.Συνδυάζονται συχνά με τις citrus και πικάντικες σημειώσεις.

 

 

 

 

Οriental – Ανατολίτικα. Κάθε μία νύχτα από τις χίλιες και ένα άρωμα.Τα ανατολίτικα αρώματα με κυρίαρχο το κεχριμπάρι τοποθετούνται σε μια ξεχωριστή ομάδα χάρη στη ζεστασιά και τον αισθησιασμό τους.Η πλούσια αυτή ομάδα περιλαμβάνει μεθυστικές και αισθησιακές ουσίες όπως μόσχο,βανίλια,ρητίνες και ξύλο και συχνά συνοδεύεται με εξωτικά λουλούδια και καρυκεύματα.Αρώματα για άντρες και γυναίκες για όλες τις εποχές κυρίως όμως φοριούνται τον Χειμώνα και πάντα το βράδυ.