GRASSE

Grasse,το μεσαιωνικό χωριό της νότιας Γαλλίας που από τη δυσοσμία από τη κατεργασία των δερμάτων έγινε το παγκόσμιο κέντρο αρωμάτων.Όλες οι < Μύτες > έχουν περάσει από εδώ προκειμένου να εκπαιδευτούν.Πολλές πολυεθνικές έχουν τις δικές τους πλέον εκτάσεις όπως η 

Μουσείο αρώματος στο Παρίσι

CHANEL,καλλιέργειας γιασεμιού και τριαντάφυλλου.Πως όμως έγιναν όλα αυτά με τη πάροδο των αιώνων ?Το Grasse βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων από τη θάλασσα σε μια πλαγιά σε ένα φυσικό αμφιθέατρο στους πρόποδες των  Άλπεων. Ανήκει στην επαρχία της Προβηγκίας και είναι πολύ κοντά στη Νίκαια και στις Κάννες.Είναι ένα θέρετρο που επισκέπτονται τουρίστες απ’όλο το κόσμο τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.Κατά τον 12ο αιώνα αναπτύχθηκε στο Grasse η βυρσοδεψία λόγω του καναλιού που πέρναγε ανάμεσα του.Επί αιώνες ήταν η βασική δραστηριότητα της περιοχής και τα δέρματα εξάγοταν σε πολλές  χώρες.

Ιστορική αναδρομή 

Κατά τη περίοδο της Αναγέννησης ήρθε από την Ιταλία μια νέα μόδα.Γάντια τσάντες,ζώνες ήταν τα καινούργια αξεσουάρ των ανθρώπων της υψηλής κοινωνίας και όχι μόνο και όλα αυτά βέβαια ήταν δερμάτινα.Το Grasse γνώρισε μεγάλες δόξες τη περίοδο αυτή αλλά υπήρχε και ένα μεγάλο πρόβλημα.Το δέρμα μύριζε έντονα και άσχημα μετά την εφαρμογή από τα γάντια τις τσάντες κλπ κάτι που ήταν δυσάρεστο για τους καταναλωτές των προϊόντων αυτών.Επρεπε να γίνει κάτι λοιπόν …. Και έγινε.

 

Ο Galimard, ένας βυρσοδέψης από το Grasse (Σήμερα από τις μεγαλύτερες αρωματοποιοιίες) ήρθε με μία νέα ιδέα.Κατασκεύασε νέα αρωματικά γάντια και τα δώρισε στην Αικατερίνη των Μεδίκων.Εκείνη συνερπασμένη από το δώρο του άρχισε να τα διαφημίζει σε όλη την υψηλή κοινωνία της εποχής.Τα αρωματικά δερμάτινα προϊόντα του Grasse εκτοξεύτηκαν σε πωλήσεις και οι βυρσοδέψες άρχισαν να καλλιεργούν τριαντάφυλλο,γιασεμί,μιμόζα,λεβάντα και άλλα λουλούδια προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Όμως τον 17ο αιώνα λόγω της αυξημένης φορολογίας και ο ανταγωνισμός από την Νίκαια έφεραν μια μεγάλη πτώση στη παραγωγή δερμάτων μέχρι που σταμάτησε.Από εκεί όμως ξεκινάει και η πραγματική ιστορία με τα αρώματα που ξέρουμε έως σήμερα.Οι κάτοικοι εκείνη την εποχή,αφού έκλεισαν όλες οι βυρσοδεψίες,έμειναν με τεράστιες εκτάσεις σπαρμένες με λουλούδια και αφού μέχρι χτες ήξεραν πώς να παίρνουν τα αιθέρια έλαια από τα άνθη και να αρωματίζουν τα δέρματα,αποφάσισαν πλέον να ασχοληθούν με αυτή τη διαδικασία.Το μικροκλίμα που επικρατεί στη περιοχή ενθάρυνε την παραγωγή λουλουδιών και φυτών και έτσι καλλιέργησαν μέχρι και το τελευταίο μέτρο Γής που ήταν ακαλλιέργητο. Στα μέσα του 18ου αιώνα, η αρωματοποιία βιώνει μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Κορυφαίες εταιρείες που χρονολογούνται από την περίοδο αυτή περιλαμβάνονται στα παλαιότερα Γαλλικά perfumerie και το τρίτο παλαιότερο Parfumerie στην Ευρώπη το < Galimard> ιδρύθηκε το 1747.Η εισαγωγή νέων μεθόδων παραγωγής μετατρέπουν το άρωμα σε μια πραγματική βιομηχανία που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς. Κατά τον 19ο αιώνα,οι πρώτες ύλες άρχισαν να εισάγονται από το εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα,η δημιουργία συνθετικών προϊόντων έφερε την οικονομική προσιτότητα των αρωμάτων,(Σαμπουάναποσμητικά,απορρυπαντικά , αρώματα τροφίμων για τα μπισκότα,το παγωτό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ποτά, τα τρόφιμα για τη  ζαχαροπλαστικής, μαρμελάδες και σιρόπια).Το 1905, εξακόσιοι τόνοι λουλουδιών συλλέχθηκαν, ενώ στη δεκαετία του 1940,πέντε χιλιάδες τόνοι παράγονταν ετησίως.

Σύγχρονη βιομηχανία

Ένα δίκτυο εξήντα εταιρειών απασχολεί σήμερα 3.500 άτομα στην πόλη και τη γύρω περιοχή. Επιπλέον,περίπου 10.000 κάτοικοι του Grasse έμμεσα και άμεσα απασχολούνται στη βιομηχανία αρωμάτων. Η κύρια δραστηριότητα της αρωματοποιίας στην Grasse είναι στην παραγωγή φυσικών πρώτων υλών.

Αρωματοποιίες

Τρεις αρωματοποιίες η Fragonard η Molinard και η Galimard άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό και προσφέρουν δωρεάν περιηγήσεις που εξηγούν τις διαδικασίες για την παραγωγή ενός αρώματος.Oι επισκέπτες είναι δυνατόν να δημιουργούν το δικό τους άρωμα eau de parfum ή eau de toilette και να συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της παραγωγής από το μάζεμα των λουλουδιών μέχρι την εμφιάλωσή του.

Galimard  που ιδρύθηκε το 1747 από τον Jean de Galimard  με αλοιφές και αρώματα. Είναι η τρίτη παλαιότερη εταιρεία αρωμάτων στον κόσμο μετά Farina gegenüber και Floris του Λονδίνου και αναβίωσε μετά τον πόλεμο.

Molinard ιδρύθηκε το 1849 που τα μυροδοχεία τους ήταν φτιαγμένα από Baccarat κρύσταλλο και Lalique γυαλί. Οι πελάτες μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους εξατομικευμένο άρωμα κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Fragonard ιδρύθηκε το 1926 σε ένα από τα παλαιότερα εργοστάσια στην πόλη.Το μουσείο της Fragonard Musée du Parfum εμφανίζει σπάνια αντικείμενα που εξηγούν την ιστορία της αρωματοποιίας, που καλύπτουν 5.000 χρόνια.

 

Το Διεθνές Μουσείο αρωμάτων που άνοιξε το 1989, ιχνηλατεί την εξέλιξη των τεχνικών κατά τη διάρκεια των 5.000 χρόνων ιστορία της αρωματοποιίας και τη μεγάλη συμβολή του στην περιοχή του Grasse στη δημιουργία αρωμάτων. Ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε μεταξύ του 2007 και 2008.

 

Συντάκτης : li)ke sense