ANIMALIC ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Στην αρωματοποιία εννοούμε κατά κύριο λόγω συστατικά-μυρωδιές που προέρχονται από ζώα.

Αν για οποιοδήποτε λόγω ξεκινήσατε να διαβάσετε αυτό το άρθρο μασουλώντας κάτι ή μόλις φάγατε ή ακόμα νιώθετε κακή διάθεση στο στομάχι τότε θα πρέπει άμεσα να σταματήσετε να διαβάζετε αυτό το άρθρο,επιλέγοντας κάτι ποιο ανάλαφρο και αργότερα ίσως όταν θα είσαι έτοιμος/έτοιμη να αποδεχθείς ότι ο άνθρωπος ανήκει ακόμα στο ζωικό βασίλειο,άλλωστε λίγα χρόνια έχουμε κατέβει από τα δέντρα και γι αυτό μας αρέσει να είμαστε κοντά στη φύση σε κάθε ευκαιρία ακόμα και μέσα από το άρωμα που φοράμε. Γιατί όπως είναι γνωστό είμαστε το μόνο είδος σ’αυτό το πλανήτη που προσπαθεί να μυρίζει σαν κάτι άλλο, εκτός από τους εαυτούς μας.

Αφού λοιπόν έχουμε κάνει το μπάνιο μας με το ακριβό επώνυμο προϊόν και έχουμε καθαρίσει από τον ιδρώτα κατά κύριο λόγω και είμαστε έτοιμοι/ες  να πάμε τη βόλτα μας αδειάζουμε πάνω μας ένα μπουκάλι Miss Dior άρωμα που κυκλοφόρησε  το 1947 για γυναίκες ή το Yatagan Caron κυκλοφορίας 1974 για τους άντρες και νιώθουμε πλέον άκρως ελκυστικοί/ες και σεξουαλικοί/ες  για να καταπλήξουμε τα πλήθη στο γραφείο μας,στο μπαράκι με τους φίλους μας ή στο ραντεβού μας με το καινούργιο μας amore ….

ΛΑΘΟΣ αυτό που κάναμε ήταν να ψεκάσουμε επάνω μας όσο αφορά τις γυναίκες το άρωμα ιδρωμένης γυναικείας μασχάλης που έχει χάσει το προσανατολισμό της με το σαπούνι και όσοv αφορά τους άντρες ψεκάσατε επίσης τον ιδρώτα 20χρονου νέου βγαίνοντας από το γυμναστήριο και αφού έχει κάνει πάνω από 500 κάμψεις μήνα Αύγουστο με άπνοια και καύσωνα.

Κι όμως αυτά τα 2 αρώματα πούλησαν εκατομμύρια μπουκάλια σε όλο τον κόσμο

Ε τότε γιατί εμείς κάναμε μπάνιο καθαριστήκαμε και βάλαμε άρωμα ? Γιατί απλά δεν γνωρίζουνε αρκετά για τα αρώματα ίσως ? ή γιατί όπως είπα παραπάνω είμαστε το μόνο είδος σ αυτό το πλανήτη που προσπαθεί να μυρίζει σαν κάτι άλλο,εκτός από τους εαυτούς μας ?

Ωραία αφού οι μισοί/ες έχετε εγκαταλείψει τη σελίδα, σας είχα προειδοποιήσει άλλωστε,προχωράμε στα πιο extreme.

Μυστήριο παραμένει ακόμα  γιατί ο σύγχρονος άντρας  και γυναίκα είναι  τόσο παθιασμένος/η  με τη διαγραφή των δικών τους σωματικών οσμών και παρ ‘όλα αυτά ελκόμαστε από τα ζωικά αρώματα  περισσότερο από αρώματα με συστατικά βοτάνων,φυτών και λουλουδιών.

Γιατί χρειαζόμαστε τη μυρωδιά των ζώων ?

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί μας αρέσει να έχουμε φυτά και λουλούδια στα σπίτια μας; Ο λόγος είναι ότι η παρουσία τους είναι αναγκαία για την ψυχολογική και συναισθηματική ισορροπία μας. Tα αρώματα μπορούν να φέρουν κοντά μας τη φύση χωρίς τη φυσική τους παρουσία, επειδή τα αρώματα είναι η φωνή των φυτών των λουλουδιών μέσα σε ένα μπουκάλι αρώματος.

Η παρουσία των ζώων γύρω μας είναι επίσης απαραίτητη για την  ισορροπία μας όπως είναι η παρουσία των φυτών.Ολοι μας είχαμε ή έχουμε ένα κατοικίδιο ζώο στο σπίτι, είτε πρόκειται για ένα σκύλο, μια γάτα, ένα πουλί, ένα ποντίκι, ένα φίδι, ένα ψάρι ή μια χελώνα … βλέποντας τα ζώα, αγγίζοντας τους και μιλώντας με αυτά είναι δική μας ανάγκη.Η ανθρωπότητα έχει ζήσει με τα κατοικίδια ζώα από την προέλευσή του. Η ανάγκη για αυτή τη σχέση είναι στα γονίδιά μας.

Έχετε παρατηρήσει ότι τα παιδιά δείχνουν να αγαπούν περισσότερο τα ζώα απ’ ότι οι ενήλικες? Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά είναι πιο κοντά στην έμφυτη φύση τους, από ότι οι ενήλικες. Μετά από όλα αυτά πολλοί από εμάς τους ενήλικες έχουν αποκτήσει ένα κατοικίδιο ζώο μόνο για να ευχαριστήσουν την επιθυμία ενός παιδιού ή και για τη δική μας.

Ακριβώς όπως με τα δέντρα και τα λουλούδια, οι μυρωδιές των ζώων μπορούν να αποτελέσουν το υποκατάστατο για την παρουσία τους ακόμα και όταν δεν ζούνε μεταξύ μας, καθώς οι περισσότεροι από εμάς, στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον δεν έχουμε άμεση επαφή με τη φύση. Αρα μας λείπει η φύση και υποσυνείδητα μας αρέσει να μυρίζουμε φυσικές μυρωδιές πανίδας και χλωρίδας.

Η αναζήτησή μας για αρώματα, αποτελεί ένα νέο βήμα στην ιστορία της ανθρωπότητας, είναι μια αναζήτηση για εσωτερική ισορροπία, για ένα μήνυμα της ομορφιάς, που εκφράζονται στη γλώσσα των οσμών, και στη συνέχεια να μεταφραστεί σε θετικό συναίσθημα. Είναι  αυτό το πλαίσιο που μπορεί να γίνει κατανοητή η χρήση των αρωμάτων των ζώων ως «άρωμα-θεραπεία» όπως παίρνουμε πολυβιταμίνες για το σώμα μας έτσι είναι και τα αρώματα  είναι οι … πολυβιταμίνες για τη ψυχική μας ισορροπία.

 

Ποιες είναι οι μυρωδιές των ζώων που χρησιμοποιούν οι αρωματοποιοί ?

Επαναλαμβάνω όποιος/α δεν αντέχει να αποχωρήσει τώρα …

Εκκρίσεις, πέψεις και περιττώματα ζώων είναι μερικά από τα πιο ακριβά και περιζήτητα συστατικά στα αρώματα. Οι μυρωδιές αυτές είναι αηδιαστικές για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μόλις γίνει η αραίωση με άλλα συστατικά αποκαλύπτεται μια απίστευτη ομορφιά και λεπτότητα. Είναι σαν το αλάτι στο φαγητό που δίνει νόημα σε ένα πιάτο. Η χρήση μερικών από αυτά τα συστατικά στην αρωματοποιία παλαιότερα ήταν αμφιλεγόμενη, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα συστατικά αυτά παίρνονταν με τη θανάτωση του ζώου. Σε άλλες περιπτώσεις, το μάζεμα των αυτών των ουσιών ιστορικά εμπλέκονται στη βάναυση μεταχείριση των ζώων. Πλέον αυτές οι τακτικές έχουν απαγορευθεί.

Εδώ θα δούμε 5 από αυτά τα συστατικά και όποιος αντέξει άντεξε.

 

Ambergris

Είναι μία στερεή, κηρώδη, εύφλεκτη ουσία με θαμπό γκρι ή μαυριδερό χρώμα που παράγεται στο πεπτικό σύστημα στις φάλαινες φυσητήρες. Στην ουσία είναι ο έμετος αυτής της φάλαινας που όταν είναι φρέσκο έχει οσμή κοπράνων. Ωστόσο, καθώς γερνά, αποκτά ένα γλυκό, γήινο άρωμα συχνά παρομοιάζεται με το άρωμα του κεχριμπαριού αλλά αυτό το ζωικό ήλεκτρο παλαιότερα εκτιμητέο ιδιαίτερα από τους αρωματοποιούς ως σταθεροποιητικό (επιτρέποντας τη μυρωδιά να διαρκέσει πολύ περισσότερο),έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό αντικατασταθεί από συνθετικά υλικά διότι και δύσκολο στην ανευρεσή του είναι αλλά και πολύ ακριβό.

Αντιπρoσωπευτικά αρώματα:

           


Musk

Μοσχοδόρκας ή Μοσχέλαφος της Σιβηρίας είναι ένα είδος ελαφιού που ζει γύρω από τα Ιμαλάια  στη Σιβηρία και στην ορεινή Κίνα.Ζυγίζει είκοσι πέντε κιλά και φθάνει τους 50 πόντους.Είναι μοναχικός και ντροπαλός, και δεν αναπτύσσει κέρατα. Μόνο τα ώριμα αρσενικά παράγουν musk, το οποίο αποθηκεύεται σε ένα τριχωτό θύλακα ακριβώς το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ, μπροστά από το πέος. Για χρήση στην αρωματοποιία, ο αποξηραμένος πλέον αδένας τεμαχίζεται σε μικρά κομμάτια και αναμειγνύεται με υψηλής αντοχής αλκοόλ να ωριμάσει για πολλούς μήνες, ή ακόμα καλύτερα, εδώ και χρόνια. Διαθέτει ένα γλυκό, γενναιόδωρο σε ένταση άρωμα που δίνει μια κομψότητα και λάμψη σε οποιαδήποτε σύνθεση αρωμάτων.Πολύ πριν οι άνθρωποι ανησυχήσουν για τη βιωσιμότητα των ειδών,η αναζήτηση για συνθετικές εκδοχές είχε αρχίσει, λόγω της κλιμάκωσης των τιμών και σπανιότητας των φυσικών μόσχων.Σήμερα στη Κίνα κατασκευάζεται συνθετικό Musk πολύ πιο γρήγορα και με πολύ καλή πιστότητα με το φυσικό άρωμα του αδένα.Σήμερα το συμπαθές ελάφι ζει σχεδόν ανενόχλητο στα δάση και δεν κυνηγιέται για το σκοπό αυτό.

Ανιπροσωπευτικά αρώματα:

    


Ζήβεθο-Civet

Είναι ένα ζώο αιλουροειδή με μια μακριά ουρά και ένα μακρύ, μυτερό ρύγχος.Υπάρχουν διάφορα  είδη που ζουν στην Αφρική αλλά και στην Ασία.Η πάστα η οποία συλλέγεται είναι η ισχυρή έκκριση που παράγεται από τον Περίνεο αδένα τόσο των αρσενικών όσο και των θηλυκών ζώων και εξάγεται μέσω του παχέος εντέρου. Το καθαρό ζήβεθο είναι μία ακατέργαστη  βουτύροκίτρινη πάστα που γυρίζει πιο σκούρα με την ηλικία. Εχει τη μυρωδιά κοπράνων αλλά όταν αραιωθεί έχει ένα λαμπερό, βελούδινο, λουλουδάτο άρωμα.Σήμερα τα ζώα αυτά εκτρέφονται κυρίως στην Αιθιοπία και εξάγεται το Ζήβεθο σε όλο σχεδόν τον κόσμο.

Αντιπροσωπευτικά αρώματα:

     

      


Castoreum-Καστόριο

Το καστόριο είναι μία κιτρινωπή έκκριση μαζί με ούρα που παράγεται από ένα ζευγάρι πρωκτικούς αδένες οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το δέρμα μεταξύ της πυέλου και της βάσης της ουράς του ενήλικα κάστορα.Το καστόριο το εκρίνει το ζώο για να περιφράξει το χώρο του και να αποτρέψει τους εχθρούς του.To καστόριο θεωρείτε ως το απόλυτο άρωμα δέρματος.Δυστυχώς όμως στο παρελθόν έπρεπε να θανατωθεί το ζώο για να συγκομιθεί.Σήμερα και αυτό το άρωμα δημιουργείται με απόλυτη επιτυχία στα εργαστήρια.Ολα τα αρώματα με νότες δέρματος περιέχουν καστόριο είτε φυσικό,δυστυχώς κάποιοι ακόμα,είτε συνθετικό.

Αντιπροσωπευτικά αρώματα:

    


Hyraceum-Hyrax

Hyraceum έτσι ονομάζεται επίσης η Αφρικανική πέτρα η οποία είναι κατ’ουσία τα απολιθωμένα περιττώματα του Ηyrax ενός θηλαστικού μεσαίου μεγέθους που μοιάζει  με ένα μεγάλο ινδικό χοιρίδιο και του οποίου ο πλησιέστερος ζωντανός συγγενής,παραδόξως,είναι ο ελέφαντας.Το hyraceum είναι το ιδανικό εργαλείο στην αρωματοποία …  για να δώσουν μία πολύ γλυκιά φρέσκια νότα στο άρωμα.

Τα ζώα αυτά τα απαντάμε στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και ζουν σε αποικίες των 10-80 ζώων τα  οποία έχουν τη συνήθεια να αφόδευουν και να ουρούν στην ίδια θέση πάνω σε ένα βράχο.Οι προκύπτουσες καταθέσεις των παραπάνω πετρώνουν (μια διαδικασία που διαρκεί εκατοντάδες,αν όχι χιλιάδες χρόνια) και είναι ένα περιζήτητο συστατικό τόσο στην παραδοσιακή ιατρική της Νότιας Αφρικής όσο και της αρωματοποιίας.Όπως και τα άλλα animalic αποστάγματα το hyraceum είναι ένα εξαιρετικό σταθεροποιητικό στην αρωματοποιία, και σε αντίθεση με ορισμένες από τα άλλα animalic αποστάγματα, μπορεί να συγκομισθεί χωρίς βλάβη για τα είδη, που ευδοκιμεί. 

Αντιπροσωπευτικά αρώματα:

  


Τα ζώα μας μυρίζουν και επικοινωνούν μαζί μας με ένα ιδιαίτερο τρόπο για το καθένα,όπως το κουνούπι που μυρίζει τα αμινοξέα και τις ορμόνες που εκπέμπει το ανθρώπινο δέρμα,οι σκύλοι και οι πίθηκοι μυρίζουν την ωορηξία των γυναικών,όπως οι ταύροι και οι τράγοι που τρελαίνονται επίσης στη μυρωδιά μιας γυναίκας όταν βρίσκεται στη παραπάνω διαδικασία.

Ετσι ακριβώς και ο άνθρωπος θέλοντας να βρεθεί μέσα στη φύση του αρέσει να φοράει συγκεκριμένα αρώματα χωρίς βεβαίως οι περισσότεροι να γνωρίζουν τα συστατικά τους μερικά από τα οποία διαβάσατε παραπάνω και τα οποία στο άκουσμα και μόνο μας αηδιάζουν …

…γι αυτό αν ο συντροφό σου σε αποκαλεί,αρκουδάκι μου,γατούλα μου,ελεφαντάκι μου,κουνελάκι μου κλπ σκεφτείται ότι ίσως να μη μοιάζεται τόσο με τα παραπάνω ζωάκια αλλά γιατί ίσως το αγαπημένο σας άρωμα περιέχει κάτι από τα παραπάνω …